زمانی که شما میدوید، از طرف بدنتان نیرویی به سمت زمین وارد میشود و زمین مقداری از آن را جذب میکند و مقدار دیگر را به سمت بدن برمیگرداند که با استفاده از کفشهای مناسب این مقدار نیرو کم میشود و از آسیبرساندن به اندام تحتانی جلوگیری میکند، اما در تردمیل اینگونه نیست زیرا این دستگاه دارای تسمهای است که زمانی که شما روی آن نیرو وارد میکنید، بهصورت ارتعاشی آن را برمیگرداند و موتور آن نیز نیروی بیشتری تولید میکند.
از این رو، فشار بر اندام تحتانی بیشتر میشود و از آنجا که مسافت پیمودهشده مخفی است (اگرچه بهصورت دیجیتالی نمایش داده میشود) و ما آن را به خوبی حس نمیکنیم، میزان شدت ورزش و مسافت پیمودهشده، کمتر از حد واقعی تخمین زده میشود و فشارهای واردشده بر بدن نیز بیشتر میشود. مشکل دیگری که میان استفادهکنندگان تردمیل دیده میشود این است که هنگام دویدن یا راه رفتن دستگیرهها را نگه میدارند که این کار مشکلات زیادی برای ورزشکار ایجاد میکند. برخی از این مشکلات عبارتاند از: برهم زدن وضعیت طبیعی بدن (که خود سبب بروز دردهای مفصلی و عضلانی میشود)، کاهش تعادل و هماهنگی و کاهش حس عمقی- عصبی ( این حس توانایی احساس موقعیت بدن و تثبیت آن در فضای اطراف است). به علاوه، با پیشرفت علم مهندسان ورزشی مشکلات مربوط از جمله به کار بردن سطوح نرم برای تسمه را حل کردهاند اما نکته قابلتوجه این است که زمانی که شما در فضای آزاد میدوید، سطوحی که زیر پای شما قرار میگیرد، مختلف است (خیس، خشک، سخت، نرم و...) که همین موضوع چالش مفید برای تقویت سیستم عصبی- عضلانی و بهبود قدرت و تعادل است و برای دوندگان اهمیت فراوانی دارد. متاسفانه این اتفاق روی تردمیل نمیافتد. یکی دیگر از موارد قابلتوجه این است که وقتی در فضای آزاد میدوید از صدای پرندگان، زیبایی طبیعت و... لذت میبرید که همین موضوع تاثیرات مثبتی روی روانتان میگذارد. مشکل دیگر استفاده از تردمیل میان ورزشکاران، افزایش طول گام است؛ یعنی زمانی که ورزشکاران روی تردمیل میدوند، بهصورت ناخودآگاه گامهای بلندتری برمیدارند که همین مساله سبب آسیبرساندن به عضلات پشت پا میشود.
همیشه لباس ورزشیای انتخاب کنید که تنگ و پلاستیکی نباشد زیرا این نوع پوشاک موجب افزایش تعریق، اختلال در تبادل هوا و فشار وارد کردن بر پوست میشود که عوارض آن پس از تمرین شامل خستگی، درد موضعی و تاول است. همچنین اگر نظافت این نوع پوشاک رعایت نشود، عامل مهمی در بروز عفونت و بیماریهای پوستی خواهد بود.
پا نیز قلب دوم انسان است، پس باید در خرید کفش ورزشی دقت بسیاری کرد. یادتان باشد تهیه کفش ورزشی مناسبی که امروزه بهعنوان یکی از ابزار اصلی هر رشته ورزشی مطرح است برای اجرای بهتر ورزش بسیار مهم و دارای 3 کارکرد اصلی حفاظت از پا، راحتی و حمل وزن بدن است، اما کفش مناسب ورزشی که برای تمرین روی تردمیل نیز توصیه میشود، باید این ویژگی را داشته باشد:
۱) کفش باید اندازه پا باشد، نه اینکه صرفا زیبا باشد. از این رو، حتما هنگام خرید هر دو لنگه کفش را امتحان کنید.
2) وقتی کفش را میپوشید، بایستید و مطمئن شوید که در پنجه پا 3 تا ۱۲میلیمتر از انگشت شست پا فضای خالی وجود دارد.
3) هرگز کفش تنگ را به امید اینکه جا باز میکند، نخرید.
4) اگر پایتان به چرم روی کفش فشار میآورد، بهطوری که سبب بیرونزدگی از کفش میشود، آن را کنار بگذارید .
5) افراد با قوس کف پای زیاد از کفشهایی استفاده کنند که انعطافپذیری بالایی داشته باشد و از پوشیدن کفشهایی که پا را محدود میکنند، خودداری کنند.
6) افراد دارای کف پای صاف باید کفش با لایه میانی بسیار سفت برای کنترل حرکت و کاهش میزان چرخش داخلی بپوشند.
7) افرادی که دارای قوس کف پای طبیعی هستند باید کفشهایی بپوشند که برآمدگی مختصری دارد.
8) همیشه پس از اتمام تمرین لباسهای خود را بشویید یا حداقل آنها را مقابل نور خورشید قرار دهید.
4 فایده تردمیل
• صرفهجویی در زمان (در هر زمان و شرایط مختلف آب و هوایی میتوان دوید)
• وسیله مناسب برای بانوان (بهدلیل حوادث غیرمترقبه رفتن به خارج از منزل)
• دارا بودن پروتکلهای تمرینی گوناگون
• در امان بودن از آلودگی هوا