جلوی فرآیند طبیعی سالمندی را نمیتوان گرفت و غیرقابلاجتناب است ولی با رعایت نکات زیر میتوان سن بروز آرتروز زانو را به تعویق انداخت:
• بیماریهای روماتیسمی با تخریب مفصل میتوانند باعث بروز آرتروز زودهنگام شوند. برای جلوگیری از آرتروز زودرس زانو بیماری باید خوب کنترل شود.
• افرادی که دچار آسیبهای منیسک و رباط زانو هستند دچار بیثباتی در زانو میشوند و این روند باعث بروز زودهنگام آرتروز میشود. این افراد باید در صورت تشخیص پزشک تحتعمل جراحی قرار گیرند.
• هر چه فشار مکانیکی در زانو بیشتر باشد، صدمه به غضروفهای زانو هم بیشتر خواهد شد. عامل بسیار اساسی که باعث فشار روی زانو میشود وزن است. وزن متعادل عامل مهمی در پیشگیری از آرتروز است. تخمینزده میشود، افرادی که 10 کیلوگرم اضافهوزن دارند حدود 50 درصد بیشتر از افراد با وزن ایدهآل دچار آرتروز زانو میشوند. در بیمارانی که دچار افزایش وزن هستند با کاهش وزن میتوان تا حد زیادی درد بیمار و سرعت پیشرفت روند آرتروز را کاهش داد.
• آرتروز زانو و بیشتر نقاط بدن در خانمها بیشتر از آقایان دیده میشود. گرچه هنوز بهدرستی علت آن مشخص نیست ولی احتمال میرود عواملی مانند اضافهوزن، تحرک کمتر، هورمونهای زنانه، نرمتر بودن رباطهای زانو در خانمها و کمتر بودن قدرت عضلات در بروز بیشتر آرتروز زانو در خانمها تاثیرگذار باشد، بنابراین منطقی است که خانمها بیشتر مراقب مفاصل خود باشند.
• فعالیتهایی مانند وزنهبرداری که فشار زیادی به سطح مفصلی زانو وارد میکند یا ورزشهایی مانند والیبال و بسکتبال که مستلزم پرشهای مکرر هستند ممکن است باعث شروع آرتروز یا تشدید آن شوند.
• وقتی وزنهبردار در حالت نشسته است و قصد دارد وزنه را بلند کند، زانوها فشار زیادی را تحمل میکنند. مشابه این وضعیت در زندگی روزمره ما هنگام جابجا کردن اشیای سنگین و... اتفاق میافتد. وضعیت بد دیگر چمباتمه زدن است. در توالتهای ایرانی افراد باید به حالت چمباتمه بنشینند و این در درازمدت، آسیبرسان است. توالتهای فرنگی برای مراقبت از مفصل زانو توصیه میشوند.