عامل اصلی خطرناک بودن ظروف پلاستیکی چیست؟
جالب است بدانید که شیشه تنها ماده بسته بندی است که توسط سازمان غذا و دارو به عنوان GRAS در نظر گرفته شده است، یا به طور کلی از آن به عنوان بی خطر یاد می شود. به طور خلاصه این بدان معنی است که ظروف شیشه ای غذایی روی محتویات داخل آن اثر منفی نخواهند داشت. این امر به ویژه برای محصولاتی که می توانند به بسته بندی آن حساس باشند ، از جمله داروها یا الکل بسیار مهم هستند. گزینه های بسته بندی جایگزین مانند پلاستیک، اغلب می توانند مواد شیمیایی را از فرآیند تولید آن به داخل محتویات داخل منتقل کنند و به طور بالقوه محصول را به خطر می اندازد.
کاربرد بیسفول در ساخت ظروف پلاستیکی
بیسفول یک ماده شیمیایی است که به بسیاری از محصولات تجاری، از جمله ظروف غذا و محصولات بهداشتی اضافه شده است. این ماده نخستین بار در دهه 1890 کشف شد، اما شیمیدانان در دهه 1950 متوجه شدند که می توان آن را با ترکیبات دیگر ترکیب کرد تا پلاستیک های با استحکام و انعطاف پذیری بیشتر تولید کنند. از این ماده در تولید انواع ظروف پلاستیکی استفاده می شود.
بیسفنول بیش از ۴۰ سال است در ساخت انواع پلاستیک برای سفت و سخت شدن آن استفاده میگردد. این ماده سمی است و موجب بسیاری از ناهنجاریهای غیرقابل جبران در بدن خواهد شد.
آیا بیسفول خطرناک است؟
1- موجب افزایش میانگین میزان چربیها و تولید هورمون انسولین در بدن میشود. این امر موجب می شود انسولین افزایش یابد، بدن در مقابل تاثیرات آن مقاوم شده و در نهایت موجب افزایش وزن و دیابت نوع ۲ خواهد شد.
2- در صورتی که غلظت بیسفنول زیاد باشد روی کیفیت اسپرم در مردان دارای تأثیر منفی بوده و در زنان نیز احتمال ناباروری را افزایش میدهد.
3- افزایش این ماده سمی در بدن مادران باردار نیز خطر بروز نارساییهای مادرزادی را در نوزادان افزایش میدهد. افزایش سطح این ماده شیمیایی در خون مادر باردار، احتمال نارساییهای عصبی، رفتاری را در نوزادان آنها تشدید مینماید.
4- بیسفنول به عنوان مختلکننده عملکرد غدد درون ریز نیز محسوب شده که سبب ایجاد اختلال در کار بیضهها، رشد مغزی، غدد سینهای و تخمدان ها شده و همچنین بر بافت دستگاه گوارش تاثیر منفی میگذارد.
5- سبب ایجاد اختلالاتی نظیر بیخوابی و بیحوصلگی شده و با مصرف طولانیمدت این ظروف، بعضی ترکیبات پرخطر آن همچون مونومر وارد مواد غذایی گردیده و منجر به بروز سرطان میگردد.
یکی از مواد شیمیایی که در ساخت ظروف پلاستیکی نقش مهمی را ایفا میکند، فتالات ها یا (استرهای اسید فتالیک) هستند. این مواد خطرناک معمولاً در تولید و ساخت محصولات PVC و سایر محصولات پلاستیکی اعم از بطریهای آب، قاشقهای پلاستیکی و ظروف یکبارمصرف مورداستفاده قرار میگیرد. بهطورکلی کاربرد این ماده سمی نرم کردن و دوام بیشتر مواد پلاستیکی است. ضمن اینکه تحقیقات نشان میدهد افزودن این ماده میتواند در ارزان شدن محصول نهایی مؤثر باشد.
آشنایی با 10 خطر بزرگ استفاده از ظروف پلاستیکی