به نظرم سوال شما بسیار اساسی و جالب است به نحوی که پاسخ آن در حد یک مقاله دو سه صفحه ای خواهد بود. ولی به طور خیلی خیلی خلاصه من فکر می کنم که Rapid Application Development یک روش و رویکرد در توسعه نرم افزار است که آن را می توان زیر مجموعه ای از روشهای Agile دانست. کلا یکی از اصلی ترین شعار های agility یا توسعه نرم افزار به روش "چست و چابک" آن است که در هر فاز از توسعه، تنها کار های ضروری را انجام دهید و آن کار ها را تنها به میزان کمی و کیفی مورد نیاز انجام دهید. به تعبیر دیگر آنکه : "کار اضافی انجام ندهید".
همین بخش از تفکر چست و چابک همخوانی دارد با نگرش موجود در RAD.
کلا روشهای چست و چابک که از دیگر آنها می توان به "XP" و "SCRUM" و "TDD" و "FDD" اشاره کرد، با شعار مدیریت تغییرات ظهور کردند و برای سیستم هایی که خصوصیات و نیازمندی های آنها از ابتدا معین نیست و تغییرات زیادی حتی در حین توسعه سیستم پیش بینی می شود بسیار راهگشا هستند.
RAD معتقد است هیچگاه شما نمی توانید خصوصیات یک سیستم را به درستی پیش بینی کنید و به طور قطع این طراحی ها و مستند سازی ها با تغییرات زیادی روبرو خواهند شد که البته به روز رسانی و ویرایش مداوم این اسناد خود به یک مصیبت تبدیل خواهد شد. پیروان این روش معتقدند که نرم افزاری که کار می کند (working software) بهترین مستندات است. آنها ادعا می کنند قبل از آنکه شما بنشینید و مستندات تحلیل و طراحی را تهیه کنید تا پس از آن، تیم توسعه کار خود را با الگو برداری از آن مستندات شروع کند، می توان نرم افزار را تولید کرد و تغییرات لازمه را اعمال کرد و سیستم را نهایی کرد.
همه این روشها به کمک شرکتهای تولید کننده نرم افزار آمدند تا فرآیند تولید نرم افزار را از یک سری روال پیچیده و مقیاس نا پذیر و غیر منعطف، به امری سریع، ساده، منعطف و مدیریت شده تبدیل کنند.