+1 امتیاز
قبل در درمان و پزشکی توسط (897 امتیاز)
ویرایش شده قبل توسط

در روانشناسی، هرم مازلو چیست؟

2 پاسخ

+2 امتیاز
قبل توسط (2.2هزار امتیاز)
انتخاب شده قبل توسط
 
بهترین پاسخ

هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو

آبراهام مازلو در نظریه روانشناسی خود را به عنوان «نظریه انگیزه‌های انسان» افراد موفق بسیاری را مورد مطالعه قرار داد که در میان آن‌ها مشاهیر علمی و سیاسی، دانشجویان برجسته دانشگاه‌ها و … حضور داشتند. او معتقد بود مطالعه افراد ناتوان و بی‌چاره به یک نظریه روان‌شناسی ناتوان و بی‌چاره منتهی می‌شود.

به نظریه مازلو انتقادات مهمی هم وارد است. مثلا گروهی بر این باورند که نیازهای اساسی انسان خطی و سلسه‌مراتبی نیستند و اجزای تغییر ناپذیر هستی انسان‌اند.
آشنایی با نظریه مازلو دید خوبی به فرد می‌دهد ولی نباید آن‌را بیش از حد تعمیم داد و سعی کرد همه رفتارهای انسانی را در چارچوب آن گنجاند.

هرم مازلو 

مازلو نیازهای اساسی انسان را در یک هرم جای داده است که دارای 5 طبقه است. طبقات پایین‌تر هرم نیازهای حیاتی‌تر و ساده‌تر و طبقات بالاتر نیازهای پیچیده‌تر ولی کمتر حیاتی را نشان می‌دهند. نیازهای طبقه‌های بالاتر فقط وقتی مورد توجه فرد قرار می‌گیرند که نیازهای طبقه‌های پایین‌تر برطرف شده باشند.

هرگاه فردی به طبقه‌ بالاتر حرکت کرد، نیازهای طبقه پایین‌تر چندان مورد توجه اصلی او نخواهد بود. اگر هم به صورت موردی به یک نیاز در طبقه‌های پایین‌تر احتیاج پیدا کند به صورت موقتی اولویت آن نیاز را بالا می‌برد ولی هرگز به صورت دائمی به طبقه پایین‌تر باز نمی‌گردد. به عنوان مثال یک شخص موفق از لحاظ تجاری که کارش را نیز دوست دارد در صورتی که مبتلا به سرطان شود (نیاز طبقه پایین: سلامتی) وقت و انرژی زیادی را برای بهبود یافتن صرف می‌کند، اما همچنان به کار و موقعیت‌اش به عنوان یک فرد موفق خواهد بالید و احتمالا در صورت توان به کارش باز خواهد گشت. هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو یا به طور خلاصه هرم مازلو، نظریه آبراهام مازلو نظریه پرداز کلاسیک در مورد نیازهای انسان است.

این نظریه در میان بینش‌ های حاصل از جنبش روابط انسانی در مدیریت مقارن با دوران رکود اقتصادی بزرگ غرب از اهمیت ویژه برخوردار بوده و نظریه‌ای بنیادین محسوب می‌شود.
این نظریه از نظریه‌های محتوایی در مورد انگیزش به شمار می‌آید. نظریه‌ های محتوایی چیستی رفتارهای برانگیخته را شرح می‌دهند و به طور عمده با آنچه در درون فرد یا محیطش می‌گذرد و به رفتار فرد نیرو بخشیده سرو کار دارد؛ به عبارت دیگر این نظریه‌ها، به مدیر نسبت به نیازهای کارکنانش بینش می‌دهند و به او کمک می‌کنند تا بداند کارکنان به چه چیزهایی به عنوان پاداش کار یا ارضا کننده‌ بها می‌دهند؛ در حالیکه نظریه‌های فراگردی چگونگی و چرایی برانگیختگی افراد را توصیف می‌کنند.

به اعتقاد مازلو نیازهای آدمی از یک سلسله مراتب برخوردارند که رفتار افراد در لحظات خاص تحت تأثیر شدیدترین نیاز قرار می‌گیرد.
هنگامی که ارضای نیازها آغاز می‌شود، تغییری که در انگیزش فرد رخ خواهد داد بدین گونه است که به جای نیازهای قبل، سطح دیگری از نیاز، اهمیت یافته و محرک رفتار خواهد شد. نیازها به همین ترتیب تا پایان سلسله مراتب نیازها اوج گرفته و پس از ارضاء، فروکش کرده و نوبت به دیگری می‌سپارند.

نیازهای انسان
در این نظریه، نیازهای آدمی در پنج طبقه قرار داده شده‌اند که به ترتیب عبارتند از:

اول : نیازهای زیستی
نیازهای زیستی در اوج سلسله مراتب قرار دارند و تا زمانی که قدری ارضا گردند، بیشترین تأثیر را بر رفتار فرد دارند. نیازهای زیستی نیازهای آدمی برای حیات خودند؛ یعنی: خوراک، پوشاک و مسکن. تا زمانی که نیازهای اساسی برای فعالیت‌های بدن به حد کافی ارضاء نشده‌اند، عمده فعالیت‌های شخص احتمالاً در این سطح بوده و بقیه نیازها انگیزش کمی ایجاد خواهد کرد؛

دوم : نیازهای امنیّتی
نیاز به رهایی از وحشت، تأمین جانی و عدم محرومیت از نیازهای اساسی است؛ به عبارت دیگر نیاز به حفاظت از خود در زمان حال و آینده را شامل می‌شود؛

سوم : نیازهای اجتماعی
یا احساس تعلق و محبت؛ انسان موجودی اجتماعی است و هنگامی که نیازهای اجتماعی اوج می‌گیرد، آدمی برای روابط معنی‌دار با دیگران، سخت می‌کوشد؛

چهارم : احترام
این احترام قبل از هر چیز نسبت به خود است و سپس قدر و منزلتی که توسط دیگران برای فرد حاصل می‌شود. اگر آدمیان نتوانند نیاز خود به احترام را از طریق رفتار سازنده برآورند، در این حالت ممکن است فرد برای ارضای نیاز جلب توجه و مطرح شدن، به رفتار خرابکارانه یا نسنجیده متوسل شود؛

پنجم : خودشکوفایی
یعنی شکوفا کردن تمامی استعدادهای پنهان آدمی؛ حال این استعدادها هر چه می‌خواهد باشد. همان طور که مازلو بیان می‌دارد: «آنچه آنسان می‌تواند باشد، باید بشود».
به طبقه‌بندی مذکور دو نیاز « دانش‌اندوزی و شناخت و درک پدیده‌ها » و « نیاز به زیبایی و نظم » نیز اضافه شده است؛ که قبل از نیاز به خود شکوفایی قرار می‌گیرند.

ویژگی های انسان خود شکوفا:

به لینک بالا مراجعه کنید.

 

آیا آبراهام مازلو درباره انگیزش درست می‌گفت؟

 

0 امتیاز
قبل توسط (0 امتیاز)
ویرایش شده قبل توسط
هرم سلسله‌مراتب نیازهای مازلو چیست؟

مازلو می‌گوید:«هرچه بیشتر درباره تمایلات طبیعی بشر یاد بگیریم، راحت‌تر می‌توانیم به او یاد بدهیم که چگونه خوب باشد، چگونه شاد باشد، چگونه مفید باشد، چگونه به خود احترام بگذارد، چگونه دوست بدارد و چگونه بالاترین توانایی‌های خود را به دست آورد. کاری که باید کرد این است که انسان باید عمیقا بفهمد به عنوان عضوی از گونه انسانی و به عنوان یک فرد خاص در درون خون به چه شکلی است.»

یکی از بادوام‌ترین و ماندگارترین کمک‌های آبراهام مازلو به روانشناسی چیزی است که او آن را «سلسله‌مراتب نیازها» می‌نامد. او در تلاش خود برای درک انگیزه انسان و جستجوی شادی، لیستی از نیازهای اساسی انسان را تدوین کرد که این نیازها باید برای رسیدن به حداکثر سلامت روانی برآورده شوند. او از طریق مصاحبه‌ها و مطالعات خود، لیستی سلسله مراتبی از نیازهایی که باید برای افزایش رضایت از زندگی برآورده شوند را طبقه‌بندی کرد.

هرم سلسله‌مراتب نیازهای مازلو یک نظریه انگیزشی در روانشناسی است که شامل یک مدل پنج لایه از نیازهای انسان است که اغلب به عنوان سطوح سلسله مراتبی درون یک هرم به تصویر کشیده می‌شود. ​از پایین سلسله‌مراتب به بالا، نیازها عبارتند از:

    نیازهای فیزیولوژیکی (‏غذا و لباس)‏
    نیازهای ایمنی (‏امنیت شغلی)‏
    نیاز به عشق و تعلق (‏دوستی)‏
    نیاز به احترام
    خودشکوفایی

نیازهای پایین‌تر در سلسله‌مراتب باید قبل از نیازهای بالاتر برآورده شوند.

سوالات مشابه

+1 امتیاز
0 پاسخ 82 بازدید
+1 امتیاز
0 پاسخ 67 بازدید
+1 امتیاز
0 پاسخ 71 بازدید
+1 امتیاز
0 پاسخ 60 بازدید
+1 امتیاز
0 پاسخ 63 بازدید
0 امتیاز
0 پاسخ 52 بازدید
0 امتیاز
0 پاسخ 38 بازدید
سوال شده 6 ماه قبل در درمان و پزشکی توسط rezaii (0 امتیاز)
0 امتیاز
0 پاسخ 100 بازدید
0 امتیاز
1 پاسخ 123 بازدید
سوال شده 1 سال قبل در درمان و پزشکی توسط haMLINCQ (0 امتیاز)
0 امتیاز
0 پاسخ 173 بازدید
سوال شده 1 سال قبل در درمان و پزشکی توسط haMLINCQ (0 امتیاز)
...