صنعت نفت از موثرترين و بزرگترين صنايع در جهان و به ويژه ايران است. نفت، علاوه بر اينکه منبع عمده تامين انرژي در دنياي امروز است، نقش مهمي نيز در تعيين ميزان قدرت ملي و اعتبار بين المللي کشورهاي مختلف ايفا مي کند. بخش نفت در اقتصاد ايران سال هاي زيادي است که عمده درآمد ملي کشور را تامين مي کند و در واقع اين بخش در اقتصاد کشور نقش مسلط را ايفا مي کند. از طرفي با توجه به اينکه کشورهاي در حال توسعه با منابع محدود و نيازهاي نامحدود رو به رو هستند و نمي توانند تمام بخش هاي اقتصادي را همزمان توسعه دهند، بايد به بخش هاي مهم و کليدي خود اولويت دهند. در اين مقاله علاوه بر شناسايي بخش هاي کليدي، جايگاه صنعت نفت در اقتصاد ايران به عنوان يک صنعت مهم و کليدي، با استفاده از جدول داده - ستانده سال 1380 (آخرين جدول داده - ستانده ايران) که آنرا به 34 بخش همفزون نموده ايم؛ مورد بررسي قرار مي گيرد.
محاسبه شاخص حساسيت انتشار و نيز شاخص پراکندگي صنعت نفت به ترتيب با ارقام 1.027 و 0.17 حاکي از آن است که اين صنعت بيش از متوسط کل ساير بخش ها با ديگر بخش ها در ارتباط بوده و نيز اين ارتباط بطور تقريبا يکسان و متوازن در بيشتر بخش ها توزيع شده است. در صورت حذف فرضي صنعت نفت از ديدگاه ستانده کاهش توليد به ميزان 119219783 ريال (الگوي لئون تيف) و 137162804 ريال (الگوي گش) مي باشد. همچنين به تعداد 130618 (الگوي لئون تيف) و 344108 (الگوي گش) فرصت شغلي در اقتصاد از دست مي رود.
صنعت نفت از نظر کشش توليد کل رتبه 4 (از 34 بخش) را به خود اختصاص داده است که نشان مي دهد اين صنعت با اهميت بوده و نقش فزاينده اي در توليد کل دارد. ولي از نظر کشش اشتغال کل رتبه 23 را دارد. همچنين صنعت نفت بيشترين هزينه ايجاد شغل را به ميزان 880721697 ريال، داراست.
دانلود
با تشکر از : http://sid.ir