الکل تاثیرات بسیار جبرانناپذیری روی جنین دارد. مادرانی که به مقدار بسیار کم الکل مصرف میکنند، ممکن است نوزادی با مشکل «نشانگان الکل جنینی» به دنیا آورند. زمانی که الکل وارد جریان خون جنین میشود به مغز و سایر اندامهای جنین صدمه میزند. نشانگان الکل جنینی درمان ندارد.
از هر ۷۵۰ نوزادی که متولد میشود، یک نوزاد به نشانگان الکل جنینی مبتلاست. نوزاد با ترکیبی از تاخیر در رشد قبل و بعد از تولد، بدشکلی در صورت و بدن و اختلالات دستگاه عصبی مرکزی متولد میشود.
این کودکان در بدو تولد دچار ضعف در مکیدن هستند و بعدها دچار مشکلات خواب، کندی در پردازش اطلاعات، توجه محدود، بیقراری، تحریکپذیری، بیشفعالی، ناتوانی در یادگیری، نقایص حرکتی و… میشوند.
البته بعضی از کودکان به نوع خفیف نشانگان تاثیر الکل بر جنین مبتلا هستند که نسبت به نشانگان الکل جنین خفیفتر است. قابلتوجه اینکه مصرف کم الکل هم میتواند به جنین صدمه وارد کند. هرچه میزان مصرف مادر بیشتر باشد، عوارض هم با شدت بیشتری بروز خواهند کرد، بنابراین خانمها باید از مصرف الکل حتی به میزان بسیار کم از زمانی که تصمیم به بارداری میگیرند تا پایان شیردهی اجتناب کنند.
خانمهایی که در طول دوران بارداری الکل بسیار کمی مصرف کردهاند فرزندانشان در سنین ۷-۶ سالگی بیش از حد پرخاشگر بودند و خانمهایی که به میزان متوسط الکل مصرف کردند، معمولا صاحب فرزندانی شدند که مشکلات رفتاری یا بزهکاری داشتند. البته بعضی از مشکلات مرتبط با نشانگان الکل جنینی ممکن است بعد از تولد از بین بروند، ولی مشکلات رفتاری و یادگیری، بیشفعالی و عقبماندگی تا آخر عمر ادامه مییابند.