فلج خواب:
فلج خواب(sleep paralysis) به حالت ناتوانی درانجام حرکات ارادی حین خواب اطلاق می شـود.فلج خواب یـک تـجربـه ی دلــهره آور و هراس انگیزمی بـاشد. فـلـج خـواب اغـلب اوقات هنگام بیدارشـدن از خـواب و یـا در مـوارد نـادر در لحظه ی به خـواب رفتن رخ میدهد. فلج خواب از چند ثانیه تاچـند دقیـقه بـه طـول می انجامد. ۲۵ تا ۳۰ درصدجـمعیت کشـور حـداقل یکبار در طول زندگی خوداخـتـلال فلج خـواب را تـجـربه کرده اند. فلج خوابمیتواند در هر سنی روی دهد.
علایم فلج خواب:
۱- ناتوانی در حرکت دادن تنه، دستها و پاها و صحبت کردن (فرد از فرط ترس میخواهد فریاد بکشد و برای بیدار شدن تقلا میکند، اما گویی تلاش وی بی نتیجه است).
۲- فلج تمام و یا بخشی از عضلات اسکلتی ی بدن.
۳- احساس خفگی و نزدیک بودن زمان مرگ (گویی موجودی روی قفسه سینه ی شما قرار گرفته است).
۴- وحشتزدگی و اضطراب.
۵- توهمات خواب(hypnagogic hallucinations): به توهمات شنیداری، دیداری و لمسی رویا مانند اطلاق می شود. احساس حضور یک انسان دیگر در اتاق، احساس فشردگی در قفسه سینه، دیدن سایه افراد، دیدن منبع نورانی، شنیدن صدای افراد، شنیدن صدای قدمهایی که نزدیک میشوند، دیدن شبح، تجربه خروج از بدن، احساس شناور شدن در هوا، شنیدن صدای بازو بسته .
این حالت بیشتر در افرادی که اختلالات روحی دارند رخ میدهد. بیشتر اوقات اولین تجربه این حالت موجب اضطراب و افسردگی در افراد می شود.
آمار نشان میدهد افرادی که دچار آپنه خواب هستند و داروهای خاصی مصرف میکنند از این حالت مستثنی نیستند و فلج خواب را بیشتر از افرادی که دچار افسردگی و اضطراب هستند تجربه میکنند.
روش های جلوگیری از بروز بختک:
بختک یک اختلال خواب بیخطر است بنابراین میتوان با رعایت برخی موارد آن را از بین برد یا تکرارش را به حداقل رساند.
۱- سعی کنید که به پشت نخوابید.
۲- تا حد امکان استرس روزانه خود را کاهش دهید.
۳- همیشه به اندازه کافی بخوابید.
۴- انجام ورزشهای منظم می تواند به شما کمک کند.
۵- زیاد غذا خوردن در شب ها می تواند موجب تشدید این حالت شود.
۶- سعی کنید با کاهش مقدار مصرف چای، قهوه و … مصرف کافئین را کاهش دهید.